Membrii Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) au sărbătorit, ca în fiecare an, Ziua Națională a României în toate colțurile lumii prin evenimente și întâlniri tematice. Astfel, LSRS continuă tradiția începută în 2009, reușind ca prin intermediul filialelor din întreaga lume să contribuie la promovarea culturii naționale și a unei imagini pozitive a României. Din China până în Peru, din Suedia până în Spania,  filialele LSRS au sărbătorit pe 1 decembrie alături de comunitatea de studenți români și internaționali.

   Filiala Ligii Studenților Români din Străinătate din Austria alături de Misiunea Diplomatică a României la Viena, în colaborare cu Institutul Cultural Român și revista creștină „Apa Vieții” au organizat pe 1 decembrie un concert de colinde românești, susținut de Corul „Emil Montia’’ din Arad sub bagheta dirijorului Ovidiu Boar.

lsrs-austria

Foto: LSRS Austria

   Peste ocean, LSRS Canada a organizat la York University un workshop de pictură pe sticlă cu tematica sărbătorilor de iarnă, iar în Peru,  Filiala LSRS a participat la invitația Ambasadei României la evenimentele organizate de misiunea diplomatică, colegii noștri oferind informații despre istoria, cultura și bucătăria națională.

lsrs-peru

Foto: LSRS Peru

   Pentru al cincilea an consecutiv, LSRS China și comunitatea de români din Republica Populară Chineză s-au reunit de Ziua Națională a României pentru a sărbători împreună aproape un veac de la Marea Unire. Reprezentanții Ligii au participat pe 28 noiembrie la invitația Excelenței Sale, Domnul Ambasador Doru Romulus Costea, la recepția oferită de Ambasada României la Beijing, reușind, totodată să ajungă și în acest an la Marele Zid Chinezesc unde au intonat imnul național și au afișat tricolorul românesc. De asemenea, pe parcusrsul acestei zile, studenții români de pe întreg teritoriul Chinei au dăruit celor întâlniți în drumul lor un simbol românesc, explicându-le prilejul pentru un asemenea gest și invitându-i să transmită un mesaj românilor cu ocazia Zilei naționale. Filiala LSRS China a încheiat manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie prin organizarea unor seri festive în Beijing, Hangzhou, Nanjing.

lsrs-china

Foto: LSRS China

   LSRS Franța a marcat ziua națională printr-o serie de evenimente organizate într-un cadru extins al Festivalului PicturaMusica  (28 noiembrie – 7 decembrie), eveniment trinațional România-Franța-Germania, găzduit la Castelul Chanorier. Evenimentul își propune să readuca în prim plan obiceiurile și tradițiile din cele trei țări. Festivalul și-a deschis porțile odată cu vernisajul expoziției celor 80 de tablouri cu pictori originari din Germania, Franța și  România. Sâmbătă, 29 noiembrie, peste 160 de persoane, atât membri ai comunității românești, cât și francezi din Ile-de-France, au participat la un spectacol comun de dansuri și cântece tradiționale românești și franțuzești. România a fost reprezentată de ansamblul folcloric „Maramureșul” din Vișeu de Sus, precum și de Grupul Iza șși Ana-Maria Tomoiaga. În ajunul Zilei Naționale a avut loc la Paris Cocktail-ul C.A.E.S.A.R iar luni, 1 Decembrie, echipa LSRS a participat la recepția oferită de Ambasada României. Totodatî, miercuri, 3 decembrie, în cadrul Festivalului, va fi sărbătorit Sfântul Nicolae, cu această ocazie fiind organizat un concert de colinde românești.

lsrs-franta

Foto: LSRS Franta

   Studenții români din Germania s-au întâlnit luni, 1 Decembrie la Berlin în fața Galeriei Kaufhof din Alexanderplatz pentru a sărbători printre români Ziua Națională. De asemenea, aceștia au demarat o campanie online cu afișe și slogane de promovare a valorilor prin care România s-a făcut remarcată în lume, de la Dacia și Transfăgărășan, până la sportivi și artiști renumiți ca Simona Halep sau Angela Gheorghiu.

lsrs-germania

Foto: LSRS Germania

     De asemenea, echipa filialei LSRS din Marea Britanie, a luat parte la un eveniment organizat de Ambasada României la Londra prin care comunitatea românească din Londra s-a reunit la Institutul Cultural Român pentru o seară românească. De asemenea, colegii din LSRS UK au creeat un afiș original pentru sărbătorirea a 96 de ani de la Marea Unire. Nu în ultimul rând, avand în vedere numărul mare de studenți români din Marea Britanie, o serie de alte evenimente locale au fost puse la cale de societățile de studenți români de la universitățile britanice. Toate aceste evenimente au fost și vor fi promovate în continuare de echipa LSRS UK.

lsrs-marea-britanie

Foto: LSRS Marea Britanie

    Colegii din LSRS Suedia au promovat la rândul lor cultura românească în cadrul Zilei Internaționale organizate de Universitatea din Jönköping. La stand-ul României vizitatorii au putut degusta din mâncărurile cu specific românesc, echipa LSRS oferind, de asemenea, informații despre tradițiile naționale.

lsrs-suedia

Foto: LSRS Suedia

   Studenții români din Spania au participat la manifestările organizate de Consulatele din Barcelona, Sevilla sau Castellon. De asemenea, în peninsula iberică, în colaborare cu Asociația Culturală ARIPI, echipa LSRS a participat în Alicante la o activitate cu copiii care studiază în cadrul școlii cu predare în limba română, cei mici învățând prin intermediul acestei acțiuni lucruri noi despre istoria și tradițiile din România.

lsrs-spania

Foto: LSRS Spania

   Studenții din Turcia au sărbătorit în avans, la Istanbul, Ziua Națională, pe 30 noiembrie, aceștia organizând o cină cu studenții și tinerii români din Istanbul, unde spiritul românesc, mâncarea tradițională românească și voia bună au fost nelipsite. De asemenea, LSRS Turcia a reușit să coordoneze studenții de la Universitatea din Sakarya pentru a filma ‘urarea lor’ pentru Ziua Națională a României.

lsrs-turcia

Foto: LSRS Turcia

Vrei sa comentezi?