asteroid-marin-bica

   Un grup de 10 studenți români a propus numirea unui asteroid în memoria profesorului lor, Marin Bica, în cadrul campaniei internaționale “Name an asteroid”.

   Propunerea acestora a fost aleasă drept câștigătoare alături de altele cinci, selectate din 1500 de înscrieri.

  Competiția a fost demarată la sfârșitul anului 2013 de către grupul de lucru “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) din cadrul Consiliului Consultativ al Generației Spațiale (SGAC).

  Câștigătorii au fost anunțați oficial sâmbătǎ, 11 octombrie 2014, astfel încât la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă deja numele “MarinBica”.

   În calitate de profesor de fizică la Școala Generală „Dacia” și membru fondator al Astroclubului „Meridian Zero” din Oradea, Marin Bica a adus nenumărate contribuții în astronomie, atât pe plan național, cât și internațional. El a coordonat ani la rând Lotul Național de Astronomie și Astrofizică, obținând cu elevii săi medalii de aur și argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.

   Profesorul Marin Bica a murit în 2013 în timpul unei excursii la mănăstirea Polovragi, din județul Gorj. În momentul în care a încercat să facă o fotografie s-a dezechilibrat și s-a prăbușit în gol aproape 30 de metri.

Vrei sa comentezi?