studenti-romaniÎn România, peste trei sferturi dintre absolvenții de bacalaureat încep imediat studiile universitare, două treimi dintre ei sunt fete, iar studenții români care urmează un masterat dedică studiului cel mai redus număr de ore.

Raportul elaborat de Eurostudent arată că studentul român este cel mai sărac dintre europeni, iar depărtarea de familie nu este un motiv care să-l împiedice să plece la studii în străinatate, scrie Agerpres.

România, Franța, Italia și Polonia sunt țările care înregistrează cei mai multi studenți care încep studiile universitare. La polul opus găsim Danemarca, unde trei sferturi dintre ei fac o pauză dupa liceu, întrucât sistemul educativ danez privilegiază experiențele extrașcolare.

Studenții europeni se diferențiază și în funcție de nivelul lor de trai. Dacă cei mai sărăci sunt românii, care cheltuie circa 600 de euro pe lună,  cei mai înstăriți sunt elvețienii, ei având un buget mediu lunar de 1.500 de euro. Britanicii sunt cei mai bătrâni studenți, 23% dintre ei având peste 30 de ani, cei mai tineri fiind francezii, a căror medie de vârstă este de 21,6 ani.

În ceea ce privește modalitățile de cazare, studenții francezi sunt cei mai individualiști, numai 12% dintre ei acceptând să împartă spațiul locativ cu altcineva.

Motivul care îi determină pe studenți să renunțe la studiile în alte țări este cel mai frecvent depărtarea de cei apropiați, excepțiile fiind studenții din România, Danemarca și Suedia, care se arată mai puțin influențați de acest factor.

Studiul s-a desfășurat pe baza unei anchete întreprinse în campusurile universitare din 25 de state.

Vrei sa comentezi?