Sumele pentru bursele elevilor rămân la latitudinea primăriilor. Așa arată o hotărâre propusă în ședința de Guvern, de luni.
Asta cu toate că, în iunie 2019, Ministerul Educației propunea ca bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar să înceapă de la 100 de lei din anul școlar 2019-2020.
În iunie 2019, Ministerul Educației promitea găsirea unei soluții până la toamnă pentru acordarea celor 360 milioane lei necesari, pentru un număr de aproximativ 400.000 de elevi care ar trebui să primească bursele începând din toamnă. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar inechitățile vor exista în continuare în funcție de bugetele alocate de primării pentru bursele elevilor.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, luni seara, că sunt nemulţumiţi de faptul că bursele sunt în continuare foarte mici, iar Guvernul a lăsat autorităţile locale să se stabilească sumele acordate şi au spus că vor continua „să ţină doliu pentru educaţie”.
Elevii propun calculul cuantumului pentru fiecare dintre cele patru tipuri de bursă ca fiind un procentaj din salariul minim net pe economie.
Astfel, ţinând cont de grupul ţintă al fiecărui tip de bursă, se doreşte ca:
- bursa socială să fie 30% din salariul minim net pe economie;
- bursa de studiu – 32,5% din salariul minim net pe economie;
- bursa de merit – lunar, 35% din salariul minim net pe economie;
- iar bursa de performanţă – lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.