permisul-ecdl

   Potrivit raportului e-Skills for Jobs publicat de Comisia Europeană în 2014, deficitul de profesioniști IT calificați este de așteptat să atingă în UE mai mult de jumătate de milion de persoane până în 2015 ajungând chiar la 900.000 până în anul 2020. România se va înscrie în acest trend crescător. Cu toate acestea, în timp ce dezbaterile actuale se concentrează pe modul cel mai bun de educație a elevilor, puțin se menționează astăzi despre gradul de formare al profesorilor.

   Educația la clasă se îndepartează din ce în ce mai mult de predarea unidirectională dinspre profesori spre elevi, îndreptându-se către un model bazat pe proiecte colaborative, iar tehnologia digitală joacă un rol fundamental în acest sens. Competențele digitale de care profesorii au nevoie acum nu mai constă de mult timp în a fi capabili să folosească doar aplicații de editare de text și calcul tabelar. Aptitudinile digitale necesare profesorului din secolul 21 includ cloud storage și soluții de partajare, social media, editare web, editare de imagini, aplicații de prezentare și multimedia în general.

   Nu doar vârsta și lipsa de experiență ii fac pe  profesori să amâne îmbunătățirea propriilor competențe digitale, această rezistență poate fi rezultatul lipsei de încredere în utilizarea tehnologiei în procesul de învățare. De multe ori, cadrele didactice se tem că nivelul lor de cunoștințe nu se potrivește cu cel al elevilor “nativi digital”. Acest fapt ii distrage de la unul dintre principalele avantaje ale competențelor IT pentru educatori: a fi capabil să faciliteze lecții mai eficient prin utilizarea tehnologiilor digitale.

   Pentru a deveni utilizatori IT încrezători la sala de clasă, profesorii trebuie să ia parte activ la formarea continuă. Școlile trebuie să investească și să pună în aplicare pe termen lung programe de formare și dezvoltare profesională continuă, în scopul de a ține pasul cu evoluția rapidă a tehnologiilor digitale.

   Permisul ECDL (European Computer Driving Licence) oferă deținătorului său o bază standard de cunoștințe IT necesară în noua societate informațională ce se află în continuă dezvoltare. Competențele digitale certificate ECDL reprezintă un beneficiu important atât pentru elevi și studenți, dar și pentru profesori. Mai mult, cadrele didactice din învățământul preuniversitar din România, care dețin Permisul ECDL pot să beneficieze de credite profesionale transferabile.

Vrei sa comentezi?