tabara Greenpeace1

   Greenpeace organizează o tabăra pentru protejarea pădurilor virgine din România. Tabăra are loc pe malul lacului Vidraru, în bazinul râului Argeș, care până de curând era una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine.

   Voluntari Greenpeace din 11 țări (România, Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Belgia, Slovacia, Slovenia și Elveția) au început să inventarieze una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția.

   Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei Greenpeace de protejare a pădurilor declară: „Aceste păduri sunt un patrimoniu natural inestimabil. Ele sunt parte din identitatea noastră și a întregii Europe și trebuie să fie protejate în beneficiul nostru și al nenumăratelor generații care ne vor urma.”

   În ciuda valorii lor, pădurile virgine și cvasivirgine ale României sunt distruse și degradate într-un ritm alarmant. Legislația incompletă și slaba aplicare a legilor existente au permis un management distructiv și au tolerat tăieri ilegale. Drept consecință România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile sale virgine și cvasivirgine, potrivit estimărilor Greenpeace.

   Pe 11 iulie, Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a trasat cadrul legislativ pentru protejarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine din țară.

   Greenpeace împreună cu voluntarii săi face primul pas în popularea Catalogului prin inventarierea pădurii Cumpăna și depunerea documentației pentru înscrierea și protejarea ei. De asemenea voluntarii vor aplica în teren Ghidul voluntarului pentru protecția pădurilor[ și vor folosi platforma de sesizări www.salvezpadurea.ro.

Vrei sa comentezi?