Bibliotecile se schimbă rapid în întreaga lume.
Oamenii de astăzi nu mai vin la bibliotecă doar pentru a împrumuta cărți, ci și pentru a citi presa, pentru a folosi internetul, pentru a cerceta sau pentru a face teme, pentru a se întâlni cu parteneri de afaceri, cu prieteni și cunoscuți, pentru a vedea expoziții sau pentru a participa la evenimente culturale.
Pe de altă parte, clădirile de biblioteci au început să devină adevărate arhitecturi urbane. Sunt amplasate în clădiri imense, inspirate de natură, au formă de diamant sau navă spațială, sunt decorate cu picturi superbe, dar în același timp dotate cu calculatoare performante.
Edu-News.ro vă prezintă Top 10 biblioteci moderne din întreaga lume.
10. Biblioteca Liyuan din China
Construită în 2011, într-un mic sat de la marginea Beijingului, această frumoasă bibliotecă inspirată din natură a fost proiectată de către Li Xiaodong.
Interiorul clădirii are 175 de metri pătrați. Biblioteca nu este conectată la o rețea de energie electrică și se închide la amurg.
9. Biblioteca Universității din Varșovia, Polonia
Este un mix foarte reușit între cultură și natură. La una din intrări se află o structură uriașă, mov, iar o altă fațadă expune un fel de pagini uriașe cu diverse tipuri de scris și formule matematice.
Biblioteca se remarcă prin Grădina Botanică de pe acoperiș. Aceasta a fost inaugurată în iunie 2002 și are o suprafață de 10.000 m2, cu plante ce acoperă 5.111 m2. Aici vă puteți bucura de o priveliște frumoasă asupra Varșoviei.
8. Biblioteca și Casa de cultură din Vennesla, Norvegia
Proiectul îmbină un centru comunitar și un spațiu de învățare, iar noua fațadă îl transformă într-o prelungire grațioasă a pieței principale din oraș.
Structura bibliotecii este una foarte interesantă, ea fiind constituită din 27 de “coaste”. Acestea dau acea orientare ondulată și elegantă spațiului generos din interior. Tot ele delimitează spațiile personale de studiu create în bibliotecă.
7. Biblioteca din Stuttgart, Germania
Inima și nucleul bibliotecii urmează designul vechiului panteon. Vizitatorii se deplasează pe scări în spirală, care îi conduc printre galeriile de lectură, concepute ca niște alei curgătoare, inundate de lumină de la acoperișul de sticlă.
Noaptea, biblioteca arată ca un complicat cub Rubik în două culori.
Un lucru interesant este faptul că termenul „bibliotecă” este afișat în patru limbi (germană, engleză, arabă, și coreeană), pe pereții exteriori.
6. Thomas Fisher Rare Books Library, Canada
Biblioteca construită în 1973 a fost denumită în onoarea lui Thomas Fisher, un comerciant sosit din Yorkshire, care a avut un rol activ în viața publică a comunității.
Thomas Fisher Rare Books Library conține cea mai mare colecție de cărți rare și manuscrise din Canada.
Cele mai vechi sunt tăblițele babiloniene cu scriere cuneiformă datând din anul 1789 î.Hr. O altă colecție interesantă e cea a dedicată lui Charles Darwin. Nu e de trecut cu vederea nici colecția de incunabule ce cuprinde aproximativ 200 de volume tipărite înainte de anul 1501 în latină, greacă sau ebraică în țări ca Franța, Germania, Portugalia, Italia sau Olanda
5. Biblioteca Regală a Danemarcei
Biblioteca Regală a Danemarcei este cunoscută și sub numele de „Diamantul Negru“ și este cea mai mare dintre bibliotecile țărilor nordice.
Numele este dat de placarea exteriorului cu granit negru și de forma clădirii.
Biblioteca Națională, Biblioteca Universității din Copenhaga, Arhiva Națională și Muzeul Cărții și Fotografiei, toate acestea sunt incluse în Biblioteca Regală Daneză.
Clădirea include o aulă cu o capacitate de 600 de locuri, o sală de concerte, spații expoziționale, o librărie, un restaurant, o cafenea și o terasă pe acoperiș. Biblioteca are și două muzee: Muzeul Național de Fotografie și Muzeul Caricaturii.
4. Biblioteca Publică Bishan, Singapore
Simplă dar sofisticată, biblioteca din inima cartierului Bishan din Singapore a fost proiectată ca să arate ca o căsuță într-un copac.
Biblioteca, care se întinde pe o suprafață de 4000 de metri pătrați oferă spații private pentru lectură, spații pentru seminarii, ateliere de creație, etc. Pereții din care este construită sunt din sticlă și astfel cititul, deși privat se face “la vedere”.
3. Spain Library Park
Biblioteca se află în vârful unui deal din Santo Domingo și se remarcă prin arhitectura deosebită.
Cele trei clădiri seamănă cu niște pietre negre care sunt iluminate pe timp de noapte.
În 2008 această construcție a câștigat premiul pentru cea mai bună arhitectură a anului la Lisabona iar arhitectul care a conceput-o se numește Giancarlo Mazzati.
2. Biblioteca Geisel, Universitatea din California, San Diego, SUA
Și-a luat numele după cel al lui Theodor Geisel, autor de literatură pentru copii, cunoscut în SUA sub numele de Dr.Seus.
Clădirea este considerată una dintre cele mai moderne din lume, seamănă la exterior cu o navă spațială, și este opera arhitectului William Pereira.
Datorită formei sale deosebite, clădirea acesteia apare în numeroase filme science fiction, povestiri scurte și romane. De exemplu, “Inception” în care a jucat și Leonardo DiCaprio.
1. Biblioteca Publică din Kansas City, SUA
Biblioteca Publică din Kansas City, SUA a fost înființată în 1873, clădirile fiind însă reparate și modernizate în mai multe rânduri.
Cea mai serioasă reconstrucție datează din 2004, când municipalitatea a alocat pentru asta 50 de milioane de dolari.
În prezent biblioteca a devenit emblema orașului impresionând prin arhitectura ei exterioară sub forma unor cărți așezate pe rafturile unei biblioteci.