Edu-News.ro vă prezintă topul celor mai importante știri din educație în 2012.
1- O nouă clasificare a Universităților
Universitățile din toată lumea vor fi clasificate într-o nouă listă, pe 5 domenii distincte. La inițiativa Comisiei Europene, criteriile de performanță vor fi: reputația pentru cercetare, calitatea predării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile și întreprinderile nou-înființate) și angajamente regionale.
Citește articolul aici
2- S-a dat undă verde pentru bacalaureatul profesional
Senatorii au adoptat modificarea propusă de Ministerul Educației prin care se introduce bacalaureatul profesional. Noul tip de BAC constă în trei probe de competențe, identice cu cele de până acum, un proiect și o probă practică, precum și un examen scris la educația antreprenorială.
Citește articolul aici
3- Universitatea București confirmă plagiatul lui Victor Ponta
Vă reamintim, pe 20 iulie, după analiza tezei de doctorat a lui Victor Ponta, specialiștii Comisiei de Etică a Universității București au dat un verdict. Concluzia comisiei este că Victor Ponta a plagiat 115 pagini din 297 și că a copiat integral opt până la 10 pagini consecutive. Cele mai multe pasaje copiate se găsesc în capitolele 1 și 3 din lucrare.
Citește articolul aici
4- Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a fost descoperită cu pasaje copiate în publicațiile sale științifice
Platforma integru.org a analizat un articol de cinci pagini din revista “Analytical Chemistry” intitulat “Synthesis of TBP-Based Ferrofluids“. Acesta descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub îndrumarea doamnei ministru. Articolul semnat de Andronescu și Nechifor a fost analizat de oameni de știință din Germania, Canada, Marea Britanie și SUA. Aceștia au comparat textul cu sursele și au ajuns la concluzia că părți importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de știință.
Citește articolul aici
5- Limba română va fi predată, în premieră, la Universitatea Oxford
Peste 20 de studenți s-au înscris deja la cursurile care vor fi susținute de dr. Oana Uță-Bărbulescu, specialist în lingvistică din cadrul Universității București. Lectoratul funcționează în cadrul Facultății de Lingvistică, Filologie și Fonetică a prestigioasei universități și a fost înființat în baza unui protocol de cooperare între Institutul Limbii Române din București și Universitatea Oxford.
Citește articolul aici
6- BAC 2012: Un nou an cu promovare dezastruoasă
Promovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat a fost de 43,04%. La prima sesiune a examenului de BAC 2012 au participat aproximativ 180.000 de absolvenți, număr destul de mic având în vedere că promoția de anul acesta a numărat aproximativ 200.000 de liceeni, iar anul trecut aproximativ 100.000 de elevi au picat examenul maturității.
Citește articolul aici
7- Școala profesională se reînființează
Școala profesională va dura doi ani și multe dintre cursuri se vor desfășura în fabrici, ateliere sau pe șantier. Pentru elevi va însemna în primul rând să învețe o meserie la un nivel european. O meserie recunoscută printr-un certificat local și probabil și european.
Citește articolul aici
8- Examenele în 2013 rămân așa cum s-au anunțat
Examenele din 2013 rămân așa cum au fost anunțate, o decizie privind clasa pregătitoare va fi luată după evaluarea din ianuarie, iar legat de clasa a IX-a, după consultări, a declarat, ministrul Educației, Remus Pricopie.
Citește articolul aici
9- Educația nu primește nici în 2013 procentul din PIB stipulat în lege
Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanțarea sistemului educațional cu minimum 6% din PIB.
Citește articolul aici
10- De anul viitor, elevii ar putea avea liber pe 6 decembrie
Conducerea Inspectoratului Școlar București vrea să propună Ministerului Educației ca începând cu noul an școlar 2013-2014 , ziua de 6 decembrie în școli să nu se mai țină ore , iar elevii să participe la activități specifice celor din programul Școala altfel. Asta înseamnă vizite la muzee, la film sau activități în aer liber.
Citește articolul aici