O limbă străină este aproape obligatorie în ziua de astăzi.

    Te ajută să comunici eficient cu străinii cu care vii în contact, fie că ești la muncă ori în vacanță. De asemenea, limbile străine sunt folosite în toate domeniile, ele aduc oamenii aproape și leagă continente, țări, culturi și civilizații.

    Necesitatea pentru limbile străine se dezvoltă încă din anii de studiu. Se întâmplă ca majoritatea cărților de specialitate care ne pot fi de mare folos să nu fie traduse în limba română, sau să fie mult mai eficiente în limba lor originală.

   Jurnaliștii de la publicația The Telegraph au realizat un top al celor mai ușoare limbi străine de învățat. Aceștia au luat în calcul în special limbile apropiate dialectelor germanice și romanice. Noi sperăm să vă fie de folos!

10 Limba friziană

     Friziana este limba cea mai apropiată de engleză (dacă nu luăm în considerară limba scoțiană, care este considerată de unii cercetători un dialect al limbii engleze). Vorbitorii de friziană sunt de fapt olandezii care trăiesc în Țările de Jos și Germania.

    Deși nu se înțeleg reciproc, mostre de text în limba friziană dovedesc că cele două limbi arată/sună foarte asemănător, cum ar fi în fraza ” Brea, bûter en griene tsiis is goes Ingelsk en goes Frysk ” (în limba engleză, “Rye bread, butter and green cheese is good English and good Fries”).

limba-friziana

 

9. Esperanto

    Esperanto (cel care speră) este cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Codul ISO 639 pentru Esperanto este eo sau epo. Limba a fost lansată în 1887 de către Ludovic Lazar Zamenhof (1859 – 1917). Este menționată în „Cartea recordurilor” ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. În plus, are o scriere pur fonetică: fiecărei litere îi corespunde un singur sunet, și pentru fiecare sunet există o singură literă.

limba-esperanto

 

8.Limba italiană

    Limba italiană este o limbă romanică din subgrupul italo-dalmat vorbită de aproximativ 62 de milioane de oameni.

   Se bazează pe dialectele folosite în Toscana și este asemănătoare atât cu limba latină cât și cu alte limbi romanice. Similitudinea lexicală cu franceză este estimată la 89%,  la 87% cu catalana, la 85% cu sarda, la 82% cu spaniola, la 78% cu ladina și la 77% cu româna.

limba-italiana

7. Limba suedeză

    Limba suedeză este o limbă vorbită în majoritate în Suedia, și în minoritate în Finlanda. Suedeza este foarte apropiată lingvistic de limba daneză și norvegiană.

   Alfabetul suedez este compus din cele 26 litere standarde a alfabetului latin (in afară de w), plus trei caractere specific suedeze: Å / å, Ä / ä și Ö / ö.

limba-suedeza

 

6. Limba portugheză

   La rădăcini, portugheza este o limbă latină, cu mai multe straturi de influențe nomadice dar și cu o puternică influență din partea populației autohtone. Dintre toate limbile latine, portugheza seamană cel mai mult cu spaniola.

   Regulile gramaticale ale limbii sunt asemănătoare cu cele ale francezei, spaniolei, italianei sau limbii române.

limba-portugheza

5. Limba norvegiană

    Limba norvegiană este o limbă germanică de nord care aparține familiei limbilor indo-europene.

   Toate variantele scrise ale limbii norvegiene folosesc același alfabet, anume acel latin îmbogățit cu semnele Æ, Ø și Å.

limba-norvegiana

 

4. Limba olandeză

   Limba olandeză,este o limbă indo-europeană, din familia limbilor germanice, ramura de Vest, din care mai fac parte engleza, germana și frizona.

  Învățarea limbii Olandeze este considerată un proces asemănator cu cel de învățare a limbii Germane, ceea ce nu este surprinzator având în vedere originile comune ale celor două limbi.

limba-olandeza

3. Limba spaniolă

    Limba spaniolă este o limbă romanică din subgrupul iberic. Spaniola ocupă locul doi în topul celor mai studiate limbi din lume, fiind învățată de cel puțin 14 milioane de studenți.

    Spaniola folosește alfabetul latin îmbogățit cu litera ñ (eñe, care reprezintă fonemul /ɲ/) și digramele: ch (reprezentează fonemul t͡ʃ) și ll (reprezintă fonemul /ʎ/).

limba-spaniola

2. Limba franceză

    Franceza este o limbă romanică vorbită de 80 de milioane de oameni ca limbă maternă, 190 de milioane ca limbă secundară și de încă aproximativ 200 de milioane ca limbă străină, cu un număr semnificativ de vorbitori în 57 de țări.

   Limba franceză este descendentă a limbii latine, cum sunt și alte limbile italiană, spaniolă, română și portugheză.

limba-franceza

1.    Limba afrikaans

     Limba afrikaans  este o limbă franconiană joasă, derivată din neerlandeză, vorbită mai ales în Africa de Sud (unde este una din limbile oficiale ale țării) și Namibia.

    Nu există o conjugare a verbelor și nici gen.

limba-afrikaans

Vrei sa comentezi?