În Atena antică, teatrul era considerat cea mai importantă formă de artă. Poveștile erau puse în scenă sub formă de poezie, muzică, dans și actorie.
10. Teatrul din Side
În Ruinele din Side – ce sunt în condiții destul de bune și în ziua de azi – găsim un templu, poarta orașului și un teatru cu o capacitate de aproape 15,000 de locuri.
Side este un oraș popular cu ieșire la Marea Mediterană situat pe coasta de sud a Turciei. Orașul a fost fondat de greci în secolul VII Î.Hr. și era considerat unul dintre cele mai importante centre comerciale din regiune. Teatrul a fost principalul punct cultural al orașului unde veneau oameni din toată regiunea Mării Mediterane.
9. Teatrul Roman din Borsa
Borsa este un oraș antic situat în sudul Damascului în Siria. Este menționat în hieroglifele egiptene ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe de pe pământ. După ce Romanii au capturat orașul în 106 D.Hr. și l-au făcut capitala Arabiei Romane, au construit și Teatrul din Borsa cu o capacitate de 15,000 de locuri.
Datorită fortăreței construite în jurul teatrului de către Dinastia Ayyubid, acum Teatrul Roman este cel mai bine conservat din lume.
8. Teatrul din Delphi
Delphi este cel mai important loc din Antichitatea Grecească, casa sanctuarului și oracolul lui Apolo.
Teatrul Antic din Delphi a fost construit pe un deal oferindu-le spectatorilor un peisaj spectaculos. A fost construit în secolul IV Î.Hr. cu o capacitate de 5,000 de spectatori. Deși excavat și restaurat, Teatrul nu este într-o stare bună.
7. Teatrul Roman din Amman
Cel mai impresionant monument din Iordan este Teatrul din Amman construit în timpul lui Antonius Pius, cu o capacitate de 6,000 de oameni.
În 1948 Teatrul a adăpostit mii de refugiați palestinieni ce și-au părăsit casele din teritoriul ce urma să devină statul Israel. În două săptămâni populația din Amman aproape că se dublase.
6. Teatrul Grecesc din Taormina
Taormina a fost o colonie grecească pe coasta Siciliei.
Teatrul a fost construit de Greci în secolul II Î.Hr. Din interior se pot observa o mulțime de peisaje fantastice: Etna, Castelmola, Golful Naxos și Mediterana.
Teatrul a fost renovat de către romani și astăzi este unul dintre cele mai mari teatre antice din Sicilia.
5. Teatrul din Merida
Merida are câteva construcții impresionante, dar teatrul – sponsorizat de Consulul Marcus Agrippa – este cea mai semnificativă construcție din oraș, poate chiar din Peninsula Iberică.
Este cel mai bun exemplu de design clasic Roman. În ultimele secole, teatrul a fost restaurat de câteva ori introducându-se astfel câteva elemente arhitecturale și decorative.
4. Teatrul din Dionysos
Teatrul din Dionysos , situat în umbra citadelei din Acropolis, este considerat cel mai vechi teatru din lume.
Se spune că ar fi fost construit de către descendenții tiranului Peisistratos. A suferit multe modificări și alterări ceea ce înseamnă că nu se cunoaște evoluția sa arhitecturală.
Se încearcă restaurarea acestui teatru antic folosind fragmente din piatră Corintiană .
3. Teatrul Roman din Orange
Construit în secolul I D.Hr. sub Împăratul Augustus, Teatrul din Orange a fost închis în anul 391 D.Hr. din cauza opoziției Bisericii Creștine care se opunea spectacolelor necivilizate.
Teatrul antic a fost restaurant în secolul XIX unde are loc Chorégies d’Orange, un festival de vară de operă.
2. Teatrul din Epidaurus
Teatrul din Epidaurus ese fără îndoială cel mai faimos și bine conservat teatru antic din lume.
Teatrul antic era utilizat atât ca centru religios cât și politic a orașului Epidaurus, un oraș-stat de importanță scăzută ce se afla sub umbra Atenei, Corintului sau a Spartei.
Excavările ce au început în 1880 și s-au încheiat în secolul XX ne arată un exemplu perfect de Teatru Grecesc.
1. Odeonul lui Herodes Atticus
Construit în partea sudică a Atenei în anul 161 Î.Hr. de către Herodes Atticus în memoria soției sale. Este mai mult un monument memorial ce funcționează ca Teatru. Este foarte posibil ca Herodes să fi fost cel mai bogat atenian al acelei perioade, dar era și un cetățean roman privilegiat.
Acesta s-a căsătorit cu o femeie frumoasă de origine romană, Rigillia, care din nefericire a decedat încă de tânără. Durerea lui Herodes a fost atât de insuportabilă încăt a decis să vopsească în negru fiecare perete al casei sale și a refuzat să iasă din ea timp de 1 an.
După ce a reușit să treaca de această depresie, a făcut diferite dedicații în memoria soției sale. Una dintre aceste aceste dedicații aflându-se sub Parthenon primind denumirea inițială de Odeonul Rigilliei după soția sa.
Se spune că din egoism acesta a schimbat denumirea în Odeonul lui Herodes Atticus.