Premiile Nobel au fost create de savantul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, care, în testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.

   Totuși, aceasta nu este singura formă de recunoaștere a faptului că îți aduci aportul la dezvoltarea societății. Filmele reprezintă și ele o formă de tribut adus celor care într-un fel sau altul au produs schimbări la nivel înalt.

   Mai jos ai un TOP 5 al filmelor despre câștigătorii premiului Nobel sau inspirate de lucrările celor care au obținut acest premiu:

  1. Cartea Junglei

   Cartea Junglei este o adaptare după povestea lui Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907.

   Filmul prezintă aventurile unui „pui de om” abandonat, Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană.

     2. Rămășițele zilei (The Remains of The Day)

   Cu Anthony Hopkins și Emma Thompson, filmul este o adaptare a lucrării lui Kazuo Ishiguro, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2017.

  Rămăşiţele zilei spune povestea majordomului Stevens, care și-a dedicat viața întreagă stăpânului său, lordul Darlington. Obsedat de perfecțiunea serviciilor ale căror coordonator este, Stevens își ignoră propria viață, sacrificându-și fericirea personală, ce se putea împlini printr-o relație cu miss Kenton, colega sa. A ținut-o la distanță pe aceasta, deși se crease o anumită legătură între ei. Orbit de loialitatea sa față de lord, Stevens continuă să-l servească pe acesta în ciuda simpatiilor naziste care-l fac pe Darlington un trădător.


3. O minte sclipitoare (A Beautiful Mind)

   O minte sclipitoare este un film american, care a avut premiera în 2001. Filmul schițează întâmplări reale din viața matematicianului american deosebit de inteligent John Forbes Nash, care suferea de schizofrenie (lucru care nu l-a împiedicat să câștige premiul Nobel pentru Economie în 1994).

 4. Colonelului n-are cine să-i scrie 

   Scris între 1956 și 1957 și publicat pentru prima dată în 1961, Colonelului n-are cine să-i scrie este povestea unui veteran scăpătat al Războiului de O Mie de Zile. Acesta încă nădăjduiește că-și va primi pensia care i-a fost promisă cu cincisprezece ani în urmă și, prin urmare, în fiecare vineri, merge la poștă. Acțiunea se petrece în perioada „Violenței”, când în Columbia fusese instituită legea marțială. Colonelul și soția sa astmatică trăiesc în sărăcie, și-au pierdut fiul în timpul represiunii politice, nutrind speranța că vor putea vinde cocoșul de lupte rămas de la fiul lor.

   În 1999, Salma Hayek și Marisa Paredes au jucat în adaptarea filmului acestei lucrări clasice.

5. Toba de tinichea

   Toba de tinichea (în germană Die Blechtrommel) este un film german din anul 1979, regizat de Volker Schlöndorff. Este o adaptare cinematografică a romanului cu același nume al lui Günter Grass. Acesta este considerat unul din cei mai importanți autori de limbă germană ai prezentului. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi. În 1999, Günter Grass primește Premiul Nobel pentru Literatură.

Vrei sa comentezi?