cover ARDOR_TurneulCampionilorDezbateri 2

   Cei mai buni 16 debateri din România sunt invitați weekendul acesta la București pentru a concura la Turneul Campionilor în Dezbateri, ediția a IV-a. Rundele sunt găzduite de Liceul Bilingv ”Miguel de Cervantes”, intrarea este liberă, iar finala se desfășoară luni, începând cu ora 19:00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

   Turneul Campionilor în Dezbateri este cel mai important eveniment public anual al ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică și este o competiție care îi pune față în față pe cei mai buni debateri români. Printre participanții din acest an se regăsesc câștigători și finaliști ai Oxford IV, Cambridge IV, SOAS IV (Londra), Sofia, Budapesta și Paris Open și ai campionatelor europeane sau mondiale (WUDC Chennai, India) de dezbateri academice.

   „Absolvenții mișcării de debate sunt, de peste 17 ani, parte a societății civile active. Sperăm, prin cluburile pe care le avem în multe licee din România, să contribuim la o mai bună educație democratică prin dezvoltarea spiritului civic și al gândirii critice, iar Turneul Campionilor în Dezbateri ne arată cum ar trebui să se desfășoare o dezbatere adevărată într-o societate democratică.”, spune Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR – co-organizator al campionatului.

   Dezbaterile de calitate practicate de studenți în ARDOR și în lume presupun un format în care echipe de 2 sau 3 persoane argumentează pro sau contra unei moțiuni anunțate cu 15 minute înainte de rundă. Temele de dezbateri sunt din sfera frământărilor actuale, pentru finală moțiunea fiind deja stabilită, și anume: „Salariile profesorilor ar trebui să fie direct proporționale cu performanțele elevilor?”. Ei vor fi arbitrați de alumni asociației.

   Turneul Campionilor în Dezbateri face parte din eforturile ARDOR de a promova dezbaterile în societatea românească, completând educația formală oferită de școală prin activități de club și prin introducerea în programa școlară opțională a unui Curs de Dezbateri, Oratorie și Retorică. Ecourile acțiunilor intreprinse de ARDOR au început să aibă un impact din ce în ce mai important în ultimii ani prin proiectele educaționale și inițiativele civice proprii sau în parteneriat.

Vrei sa comentezi?