adrian_ionescu

Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la Ecole Polytechnique Fédérale din Laussane a intrat în finala celei mai importante competiții de proiecte științifice din Uniunea Europeană. 

Concursul le va oferi câștigătorilor șansa de a beneficia de o finanțare de aproape un miliard de euro în decurs de 10 ani.

În finală au intrat patru proiecte, coordonate de patru echipe de oameni de știință, iar numele câștigătorilor va fi anunțat, pe 28 ianuarie, de către Comisia Europeană.

Proiectul românului Adrian Ionescu, intitulat “Guardian Angels”, are drept scop dezvoltarea unor dispozitive auto-alimentate, ce vor putea fi purtate tot timpul, cu ajutorul cărora oamenii să fie avertizați cu privire la pericolele la care ar putea fi expuși și să li reamintească să facă sport. De asemenea, dispozitivele respective ar putea fi utilizate pentru colectarea unor informații valoroase despre mediul înconjurător și sănătatea celor care le poartă, care le-ar fi de mare folos medicilor în aplicarea tratamentelor corespunzătoare.

Celelalte trei proiecte aflate în cursă se referă la un supercomputer, un model computerizat al creierului uman și grafenul, un material ultra-subțire ce ar putea revoluționa modul de fabricare al multor obiecte.

Vrei sa comentezi?