Un sfert dintre copiii români abandonează şcoala înainte de a termina clasa a XII-a. 

   Principalul motiv sunt metodele de predare de pe vremea bunicilor, fără nicio legătură cu lumea înconjurătoare. Declarația a fost făcută de Măriuca Talpeş, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres

   Aceasta susține că, cele mai mici investiţii sunt în zona de preşcolari şi şcoala primară, unde România investeşte cel mai puţin, respectiv 0,7% din PIB, faţă de 1,5% media europeană.

   La învăţământul secundar stăm mai bine, adică se investeşte 1,5% din PIB, faţă de 1,9% media europeană, iar, la învăţământul terţiar suntem peste media europeană ca investiţie din PIB.

   „Una din marile probleme ale învăţământului este faptul că pierdem foarte mulţi copii pe drum. Avem un abandon şcolar până la clasa a XII-a de 25%, iar 40% dintre cei din clasa a opta nu pot citi şi nu înţeleg un text. Din învăţământul tehnic, 30% se angajează în domeniul urmat în şcoală şi 26% dintre cei de 30 de ani au făcut facultatea. În plus, un număr foarte mic de oameni învaţă de-a lungul vieţii. (…) Maximum 30% dintre copii se angajează în domeniul în care se pregătesc”, a afirmat Talpeş, prezentând concluziile unui studiu pe această temă.

Vrei sa comentezi?