Peste 55 000 de elevi și-au echivalat până în prezent proba de Competențe Digitale de la Bacalaureat cu ECDL – European Computer Driving Licence. Liceenii care dețin ECDL PROFIL BAC nu mai susțin această probă în cadrul examenului de maturitate. Un număr de 137.344 de absolvenți de liceu s-au înscris la sesiunea de vară (iunie – iulie 2016) a examenului de Bacalaureat 2016.

ProfilBAC

   ECDL este cel mai răspândit standard global de certificare a competențelor digitale, recunoscut la nivel internațional în 150 de țări, cu peste 14 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

   Începând cu anul școlar 2009 – 2010, în România s-a introdus proba de Competențe digitale la Bacalaureat, obligatorie pentru toți liceenii. Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de Competențe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL și astfel, să nu mai susțină acest examen.

   Ministrul Educației, domnul Adrian Curaj, declara, adresându-se elevilor în cursul lunii mai, că examenul de validare a competențelor digitale din cadrul Bacalaureatului Național nu ar mai trebui să fie unul formal: „Este important să avem certificate de calitate, iar cei care faceți IT știți bine ce valoare au certificatele — validează cu adevărat niște competențe, certificate puternice cu care vă puteți duce și negocia jobul, poziția, participarea în diverse locuri. Aș vrea ca de la anul — că anul acesta nu pot influența –  echivalarea să fie în continuare, dar, pe de altă parte, examenul de validare a competențelor digitale să nu mai fie unul formal. (…) cred că trebuie să avem încredere că dumneavoastră, când absolviți, aveți competențe necesare dacă decideți să le validați sau să le folosiți mai târziu„.

   Nu există niciun motiv particular datorită căruia tinerii s-ar putea naște alfabetizați digital, așa cum nu există un argument conform căruia ei ar fi în stare să conducă nativ un automobil sau, firesc, să se nască știind deja să scrie și să citească. Alfabetizarea digitală, la fel ca și alfabetizarea convențională, reprezintă ceva ce trebuie învățat.  Studiile practice arată că tinerii nu dețin competențe digitale în mod intrinsec pentru a utiliza tehnologia în siguranță și eficient, iar aptitudinile dobândite în mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Aceștia nu își pot construi abilitățile digitale fără sprijin prin instruire și educație. Tinerii sunt incurajati să opteze pentru instruire și certificare IT la standard internațional în situația în care, astăzi, aptitudinile IT sunt obligatorii pentru a face față cerințelor de pe piața muncii. Dovedirea competențelor digitale și încrederea în propriile abilități pot fi asigurate doar prin obținerea unei certificări cu recunoaștere globală.

   ECDL PROFIL permite candidaților să își construiască un profil de module ECDL în funcție de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea ECDL exact pe competențele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Au fost create două Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC și Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent.

   Programa pentru evaluarea competențelor digitale și obținerea ECDL PROFIL BAC adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională. Având deja Permisul ECDL PROFIL BAC, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale.

Vrei sa comentezi?