Vineri, 30 octombrie 2015, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va marca împlinirea a 155 de ani de la fondare, printr-o ceremonie oficială ce va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” de la ora 11.00.

afis-A2-zilele-universitatii-2015-pt-WEB-mare

   În cadrul festivității găzduite de rector prof.univ.dr. Vasile Ișan, va avea loc și conferința prof.univ.dr. Mircea Dumitru, rector al Universității din București, intitulată „Sfârșitul umanioarelor ? De ce mai avem încă nevoie de educație umanistă în universități?”. Cu același prilej, vor fi acordate premii ce recunosc rezultatele excepționale ale tinerilor cercetători și va fi decernat titlul Cercetătorul anului. Totodată, va fi conferit titlul de Profesor Emeritus unor foste cadre didactice ale Universității “Alexandru Ioan Cuza”. Prof.univ.dr. Dumitru Oprea va anunța câștigătorul oficial al bursei Sf. Dumitru, ce se acordă studenților buni la învățătură, implicați în viața universității și cu rezultate deosebite la concursuri internaționale. Anul acesta, și-au depus candidatura 11 studenți de la Facultățile de Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Informatică, Litere, Psihologie și Științele Educației și Teologie Ortodoxă. La festivitatea aniversară și-au confirmat participarea directorului SIE Mihai Răzvan Ungureanu – absolvent al UAIC – și doamna Ligia Deca, consilier de stat pentru educație și cercetare.

   Ceremonia dedicată Zilelor Universității face parte dintr-o serie de peste 50 de evenimente organizate în această perioadă – conferințe, workshopuri, expoziții, concursuri etc. Tot pe 30 octombrie, în Sala Senatului, are loc o festivitate ce marchează finalizarea seriei MonumentalinguaeDacoromanorum. Biblia 1688 (MLD), proiect filologic complex de editare a celor mai vechi traduceri românești ale Bibliei. Inițiat în anul 1986, în cadrul unui parteneriat între universitatea ieșeană și cea din Freiburg, proiectul are meritul de a pune la dispoziția cercetătorilor trei texte ale Bibliei din aceeași epocă, dintre care două inedite, însoțite de studii și comentarii lingvistico-filologice, de facsimile și de indici de cuvinte și forme. Din cele 24 de volume, 16 au apărut sub îndrumareaCentrului de Studii Biblico-Filologice „MonumentalinguaeDacoromanorum”, coordonat de prof. univ. dr. Eugen Munteanu.

   Cu ocazia Zilelor Universității va fi inaugurată și cea de-a 39-a ediție a expoziției Flori de Toamnă de la Grădina Botanică, în care vor fi expuse crizanteme și tufănele, dovleci, varză și ardei decorativi. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, începând cu ora 11.00.

Vrei sa comentezi?