Universitatea Texas din Austin (SUA) va începe din iulie digitalizarea arhivei personale complete a laureatului premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul columbian Gabriel García Márquez cu scopul de a o face publică, a informat marți instituția citată de EFE.

   Digitalizarea, un proiect care va dura 18 luni și care poartă titlul “Împărtășindu-l lumii pe Gabo”, se va face grație unei donații de 126.730 de dolari de Council on Library and Information Resources, cu sediul la Washington.

   Se încearcă astfel ca, la sfârșitul anului 2018, moștenirea lui Gabriel García Márquez să fie accesibilă întregii lumi: 24.000 de pagini în documente (manuscrise, librete, fotografii, scenarii, caiete și scrisori) care se păstrează în prezent în 78 de cutii la Centrul Harry Ransom, din Austin.

   Directorul centrului, Stephen Enniss, a calificat proiectul drept “relevant”, având în vedere că există “puține oportunități pentru cercetători de a avea acces la arhivele digitalizate ale autorilor contemporani”.

   Universitatea din Texas a achiziționat arhiva pentru 2,2 milioane de dolari de la familia scriitorului în noiembrie 2014, la șapte luni după moartea sa în Ciudad de México.

   În octombrie 2015, arhiva a fost deschisă cercetărilor și a fost deja pusă la dispoziția publicului o mică selecție de documente digitalizate prin intermediului site-ului Centrului Harry Ransom.

Vrei sa comentezi?