Numărul universităților de top din întreaga lume care participă la târguri educaționale regionale sau locale pentru a recruta candidații potriviți crește anual. Astfel de universități și-au arătat interesul din ce în ce mai crescut și pentru candidații români, pe care îi recrutează pentru programe masterale sau doctorale de top, pentru că potrivit acestora, aici candidații sunt foarte bine pregătiți și au cunoștiințe temeinice de limbi străine.
Ce au de oferit universitățile pentru studenții români. Avantajele unui masterat în străinătate
Pe lângă cunoștințele dobândite și abilitățile formate în cadrul unor astfel de programe, studenții se bucură și de posibilitatea de a interacționa, la nivel mondial, cu colegii care au o pregătire profesională și un parcurs academic diferite, și provin din medii culturale diferite.
De asemenea, pe lângă centre de studiu și cercetare de primă clasă, laboratoare, biblioteci precum și cadre academice cu renume mondial, universitățile pun la dispoziția studenților facilități care să le sprijine parcursul educațional: centre IT de ultimă generație, campusuri bine dotate, centre de sport, spații de recreere și socializare, posibilitatea de a participa la stagii în companii în cadrul programelor de studiu, centre de consiliere în carieră și multe altele.
Ce caută studenții români atunci când aleg să urmeze un program în afară
Printre aspectele cele mai importante în alegerea unui program în străinătate menționate de candidații sau absolvenții români se numără reputația univerisității, calitatea cursurilor oferite, educația și experiența studenților implicați în program, posibilitățile de finanțare, dar și oportunitățile de carieră ce iau naștere în urma unui astfel de program.
Studiile în străinătate se ridică la costuri considerabile, însă numeroși studenți sunt dispuși să facă această investiție. În plus, există numeroase opțiuni de finanțare.
Există mii de dolari alocați în fiecare an pentru burse, atât de către universități, cât și de instituții specializate. În fiecare an, spre exemplu, QS, organizatorii târgului de masterate QS World Grad School Tour, oferă atât propriile burse către studii internaționale, care includ Bursa QS Pentru Excelență Academică (10,000$), Bursa QS pentru Leadership (10,000$), cât și burse înparteneriat cu universități de prestigiu din lumea întreaga. Printre acestea se numără EMILYON în Franța; IE University, Spania; Pepperdine University, SUA; Duisenberg School of Finance, Olanda; Manchester Business School, Marea Britanie.
Ce universități caută să recruteze studenți români
Printre universitățile care participă la târguri educaționale, precum QS World Grad School Tour București, se numără instituții din Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, SUA, Austria.
Dintre insitituțiile participante la ediția de anul acesta a târgului de masterate, șase se numără printre primele 100 din Clasamentul Mondial al Universităților – QS World University Rankings, lansat în 2014: King’s College London, University College London, University of Birmingham, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, University of Geneva, Utrecht University.
Doar participanții la târgul World Grad School Tour pot aplica pentru bursele QS în valoare de $1,700,000, astfel că studenții interesați pot profita de ocazie participând la evenimentul organizat pe 23 octombrie la București. Participarea la eveniment este gratuită, pe baza înscrierii online.