Asociația Editorilor din România salută decizia miniștrilor de finanțe din UE de a permite statelor membre să alinieze nivelul TVA la cartea electronică cu cel aplicat cărților tipărite.

   Reunit la Luxemburg, Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene a convenit în unanimitate asupra unei propuneri de a permite statelor membre să aplice cote reduse, super-reduse sau zero pentru publicațiile electronice, permițând astfel alinierea normelor TVA pentru publicațiile electronice și fizice.

   „Această propunere face parte din eforturile noastre de modernizare a TVA pentru economia digitală și ne permite să ținem pasul cu progresul tehnologic”, a declarat Hartwig Löger, ministrul finanțelor din Austria, care deține în prezent președinția Consiliului.

În prezent, în România, TVA la cărțile tipărite este 5% iar TVA pentru cărțile electronice este 19%. Cotele super-reduse și zero în cazul publicațiilor electronice vor fi permise numai pentru statele membre care le aplică în prezent publicațiilor „fizice”.

Conform normelor curente în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile furnizate electronic sunt impozitate în UE la cota standard de TVA, adică minim 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de tarife nestandardizate. Pentru publicațiile fizice – cărți, ziare și periodice – statele membre au în prezent posibilitatea de a aplica o rată de TVA „redusă„, adică minim 5%. Unele state au fost  autorizate să aplice cote de TVA „supra-reduse” (sub 5%) sau „zero” (care implică deducerea TVA).

Vrei sa comentezi?