martisor_LSRS

       Voluntarii Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) au sărbătorit și în acest an sosirea primăverii în mod tradițional românesc. Filialele LSRS din Canada, Danemarca, Germania, Italia, Olanda și Turcia au organizat diferite evenimente de Mărțișor.

Ce au făcut voluntarii din Canada?

            La Toronto, voluntarii din LSRS Canada au sărbătorit Mărțișorul și venirea primăverii în cadrul unei seri speciale cu filme românești și un recital de nai. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Lectoratului de limba română de la York University și susținerea celor de la Center of Multidisciplinary Studies.

Dublă sărbătoare în Danemarca cu voluntarii LSRS

          LSRS Danemarca a sărbătorit venirea primăverii în două orașe: Aarhus și Kolding. Astfel, pe 28 februarie, voluntarii din Kolding au oferit mărțișoare confecționate manual acasă, fiind oferite atât studenților români, cât și celor internaționali de la International Business Academy, Kolding. În cadrul întâlnirii prilejuite de venirea primăverii, prietenii internaționali au aflat câte ceva și despre istoria acestei frumoase tradiții românești. Alături de studenți, și profesorii au primit câte un mărțisor și o scrisoare despre această tradiție.

            În orașul Aarhus, echipa LSRS Danemarca a oferit mărțisoare, câteva gustări și ceai atât studenților români de la Aarhus University, Business and Social Sciences, cât și celor de la Aarhus Business Academy și Lær Dansk Sprogskole Aarhus. Toți cei care au primit mărțișoare de la voluntarii LSRS s-au arătat a fi încântați și, mai mult decât atât, le-au purtat cu mândrie, pentru a avea noroc tot anul.

Filme românești, în prima zi de primăvară germană

           Colegii din LSRS Germania au participat duminică, 3 martie, la un eveniment special organizat de Martisor. Redacția emisiunii ”Zig Zag de România” (Freies Radio Stuttgart) și Asociația Cetățenilor Originari din România au dorit să revigoreze prin acest eveniment interesul diasporei, dar și pe cel al comunității germane, pentru cinematografia românească. Evenimentul a fost găzduit de Bistro Einstein, o locație foarte specială din centrul Stuttgartului, cu participarea a nu mai puțin de 60 de persoane, doamnele fiind întâmpinate cu mărțișoare lucrate manual, de acasă, din România. În cadrul acestei prime întâlniri au fost vizionate scurt metrajul ”După gâște” și lung metrajul ”Casanova – identitate feminină”.

           Pe lângă filme și mărțișoare, invitații au avut parte și de specialități culinare românești. Moderatoarea acestui eveniment a fost Daiana Matieș, realizatoarea emisiunii radio săptămânale ”Zig Zag de România”, de la Freies Radio Stuttgart.

Două zile de expo-mărțișoare, în Italia

           Voluntarii LSRS Italia, împreună cu Asociația Bucovina, au organizat pe 2 și 3 martie o frumoasă expoziție de mărțișoare românești. Evenimentul s-a desfășurat în Parco del Valentino din Torino, având succes neașteptat. Cei peste 400 de vizitatori ai expoziției au plecat acasă cu peste 400 de mărțișoare confecționate de către membrii asociațiilor, dar și cu aproximativ 500 de pliante bilingve, care i-au informat pe vizitatori despre povestea mărțișorului și tradițiile din România. Evenimentul s-a bucurat de apreciere mai ales în rândul italienilor care au ascultat poveștile românești despre Mărțișor cu multă curiozitate , ca mai apoi să își prindă în piept câte un mărțișor. Cei mai mici au avut parte și ei de surprize: la atelierul dedicat lor au participat copii români născuți în Italia care auziseră de mărțișor numai din poveștile părinților, însă nu au văzut vreunul până acum. Micuții și-au împărtășit entuziasmul și cu ceilalți copii participanți la activități.

 Mărțișoare și felicitări, în Olanda

         Studenții din LSRS Olanda au sărbătorit la Haga și Leeuwarden venirea primăverii oferind mărțișoare însoțite de felicitarea LSRS Olanda, în care se explică semnificația acestei minunate sărbători. De asemenea, colegii noștri au împărțit și ghiocei și trandafiri doamnelor și domnișoarelor cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie.

 LSRS Turcia, cină și mărțișoare în prima zi de primăvară

          Colegii din LSRS Turcia au organizat o serie întreagă de manifestări dedicate sosirii primăverii. Astfel, pe 27 februarie LSRS-Filiala Turcia a organizat un workshop de mărțișoare cu și pentru studenții din Istanbul, confecționând împreună simbolurile românești care vestesc primăvara. Tinerii s-au arătat bucuroși și interesați de tradițiile noastre. Pe lângă workshop-ul reușit, LSRS Turcia a participat la evenimentul „Mărțișor – Târgul de Primăvară”  organizat de către Institutul Cultural Roman (ICR) Istanbul și Consulatul Moldovei la Istanbul, pe data de 1 martie. Cu ocazia acestui eveniment, invitații au putut degusta tradiționalii mucenici moldovenești, fiind încântați de sceneta prezentată de copiii din comunitate, dar și de tradiționalele mărțișoare.

Vrei sa comentezi?