Devino voluntar in centre de plasament   Programul educațional Ajungem MARI anunță noi înscrieri pentru voluntari care vor să le ofere noi șanse copiilor din centre de plasament, într-un mod interactiv, cu multă joacă și bucurie! La 11 luni de la startul programului, 400 de voluntari s-au implicat prin cursuri interactive, ateliere creative, excursii, vizite și acțiuni culturale. Acum copii au nevoie de și mai mulți voluntari care să îi îndrume și să îi ajute să se dezvolte.

   Proiectul de voluntariat “Dă-ți pasiunea mai departe!” a fost triplu nominalizat la Gala Națională a Voluntarilor, iar inițiatoarea Ajungem MARI a primit premiul  pentru Voluntarul Anului în Educație.

   “Să fii voluntar într-un centru de plasament e o frumoasă provocare, pentru că le transmiți copiilor cunoștințele și valorile tale, experiențele acumulate și în același timp îi încurajezi și motivezi să meargă mai departe. Primești în schimb mai mult decât dăruiești: multă energie, îmbrățișări și lecții surprinzătoare.”, spune Iarina Ștefănescu, fondatoarea programului.

   Iarina invită tinerii peste 15 ani (fără limită superioară de vârstă) să ajute copiii din centre de plasament să descopere bucuria educației, pentru a Ajunge MARI, oameni responsabili și independenți. Pentru modulul de vară, voluntarii au două opțiuni: să meargă săptămânal în centre pentru două ore în care să le predea copiilor prin metode interactive, sau să îi însoțească pe copii în explorarea orașului și orientarea profesională.

   Prin proiectul “Dă-ți pasiunea mai departe!” voluntarii susțin, în funcție de pasiunile lor, cursuri interactive (română, matematică, engleză, informatică, educație pentru sănătate) sau ateliere creative (muzică, dans, teatru, fotografie, cinematografie) în echipe de câte 2, săptămânal, timp de două ore pentru grupe formate din 6-12 copii.

   Prin proiectele “Explorator pentru o zi” și “Îndrăznește să visezi” voluntarii îi însoțesc pe copii la teatru, muzee, spectacole, respectiv în diverse locuri de muncă, fabrici și companii. Scopul este ca cei mici să descopere ce le place, la ce sunt buni și ce pot deveni. Rolul voluntarilor este să îi încurajze și motiveze, dar și să le răspundă întrebărilor cu “De ce..?” la care copiii nu au de la cine să primească răspuns.

  “Uneori e o diferență foarte mare între reperele copiilor și ale voluntarilor, iar voluntarii îi aduc pe cei mici aproape de o altă lume, a înțelegerii, ascultării, afecțiunii și răbdării. Ce este o celulă? au întrebat voluntarii la o oră de biologie sau educație pentru sănătate. Iar un copil a răspuns senin O cameră unde stai închis.”, adăugă Iarina.

   Pentru cei 600 de copii din program între 3 și 16 ani din București, Buzău, Cluj, Iași, Ilfov și Timiș este nevoie de o armată de voluntari care să îi implice împreună pe copii în 3-4 activități săptămânal, pentru a avea un impact puternic în educația lor. Doritorii se pot înscrie ca voluntari până pe 31 mai prin e-mail cu CV și scrisoare de intenție la office@ajungemmari.ro. Mai multe detalii pe site, iar povești de la activități spuse de voluntari se găsesc pe pagina de Facebook Ajungem MARI.

   Modulul de vară se desfășoară între 1 iulie și 15 septembrie, iar programul este flexibil pentru că voluntarii se pot înlocui unii pe alții. La final se eliberează diplome și adeverințe, iar experiența de voluntariat este recunoscută ca experiența profesională conform Legii Voluntariatului. Voluntarii participă la training-uri înainte de a începe activitatea și primesc și pe parcurs consiliere de la specialiști printr-un parteneriat cu Școala privată Butterfly care îi învață cum să predea prin joc și metode interdisciplinare.

Vrei sa comentezi?